Hur man tapetserar

Underarbete

Se till att väggen är slät, fin och torr innan du börjar tapetsera. Riv skarvar ifall det tidigare suttit tapet på väggen. Spackla sedan dem samt slipa spacklet tills väggen blir jämn.
Är väggen i starka färger rekommenderas att grunda väggen, klokt är att grunda väggen med en vit färg.

Tapetsering

När du nu har en slät och torr vägg och valt tapeter är det dags att tapetsera. Det finns 4 olika typer av tapeter.

1. Papperstapeter
2. Vinyltapeter
3. Förklistrade tapeter
4. NW-Tapet. Även called easy-up tapet, quick-up tapet och sätt lätt tapet beroende på tapettillverkare.

På både papperstapeter och vinyltapeter ska limmet appliceras på ryggen av tapeten. Sedan ska våderna ligga hopvikta och svälla några minuter i limmet innan dem ska upp på väggen. Se hängningsanvisning på tapeten för antal minuter, vanligen 3-5 min. Trycka ihop kanterna noga så inte limmet hunnit torka till när du ska börja fästa upp dem på väggen.

Vid tapetsering av NW-tapeter ska limmet rollas eller penslas upp på väggen och alltså inte appliceras på tapeten. Här är det smart att limma väggen våd för våd så inte tapetlimmet hinner torka på väggen innan man hinner dit med tapeten.

Förklistrade tapeter ska enbart ryggen badas i vatten. Sedan likt en papperstapet ligga och svälla i några minuter.

Har man en tapet med mönsterpassning får man se till att man passar mönstret när man sätter upp tapeten. Tapetkniv tillsammans med en tapetlinjal används för att skära tapeten på rätt ställen. Efter att man fått upp en våd är det bra att använda tapetverktyget för att dra ut överblivet lim som sedan torkas bort med en fuktig tvättsvamp. Se till att tvätta av tapeterna på limrester direkt efter varje våd.

Se till att butiken där du köper tapeterna hjälper dig med att få med rätt verktyg och tapeter. Annars är du välkommen till oss för rådfrågning!